Pozytywny wpływ spożywania wina
Wino spożywane w małych ilościach może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie − chroni przed chorobami układu krążenia, spowalnia proces starzenia oraz korzystnie wpływa na kondycję naszej skóry.
Już w czasach starożytnych ludzie wykorzystywali wino do celów kosmetycznych i zdrowotnych. Obecnie badania naukowe potwierdziły dobroczynny wpływ wina na zdrowie i urodę.
Według badań miłośnicy wina rzadziej cierpią na dolegliwości sercowo-naczyniowe. Dzieje się tak za sprawą zawartych w winie polifenoli, związków organicznych występujących w owocach i pestkach winorośli. Charakteryzują się one silnym działaniem przeciwutleniającym, a co za tym idzie, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego. Wino, zmniejszając gęstość krwi, przeciwdziała powstawaniu zakrzepów i zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru.
Wino, a konkretniej wspomniane już polifenole, obniżają poziom wolnych rodników spowalniając proces starzenia się skóry. W gabinetach kosmetycznych i centrach SPA wykonuje się zabiegi pielęgnacyjne, poprawiające witalność skóry, wykorzystując właściwości wina i pestek winogron. W czasie „winnej” kuracji zażywa się kąpieli w czerwonym winie, stosuje maseczki na twarz przyrządzone z pestek winogron. Mają one właściwości odmładzające.
Wino jest również środkiem wykorzystywanym do walki z cellulitem. Zawarty w nim antyoksydant, zwany resveratrolem, wspomaga proces redukcji tkanki tłuszczowej. Skóra staje się jędrniejsza i bardziej gładka.
Z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Harvarda wynika, że osoby pijące jedną lub dwie lampki winna dziennie cieszą się lepszym zdrowiem na starość. Naukowcy ci stwierdzili również, iż codzienne picie wina miało bardziej pozytywne skutki niż picie sporadyczne. Być może okazjonalne spożywanie wina stwarza pokusę do przedawkowania alkoholu.
Zatem do dzieła;)