Czy muzyka może zmienić smak wina?
Muzyka może mieć duży wpływ na smak potraw i wina. I choć nie zmienia ona samego smaku, wpływa na naszą percepcję spożywanych produktów. Tezę tę potwierdzają wyniki badań przeprowadzonych przez profesora Adriana C. North na wydziale psychologii Uniwersytetu Heriot Watt w Edynburgu.
Ogólnie wiadomo, że muzyka ma ogromny wpływ na nastrój i samopoczucie. Za pomocą odpowiednio dobranych utworów, właściciele sklepów starają stworzyć odpowiedni klimat stymulujący klientów zrobienia do większych zakupów. Jak pokazują wyniki przeprowadzonych badań muzyka wpływa również na odczucia smakowe.
W badaniu wzięła udział grupa 250 studentów. Podzielono ich na 10 grup i zaproszono do różnych pokoi na kieliszek wina. Połowę poczęstowano winem białym – Chardonnay a druga połowę winem czerwonym – Cabernet sauvignon.
Do badania wykorzystano 4 utwory:
- Fragment Carmina Burana Orff’a – „mocny i ciężki”
- Walc Kwiatów z Dziadka do orzechów Czajkowskiego – „subtelny i finezyjny”
- Just Can’t Get Enough, Nouvelle Vague – „dynamiczny i świeży”
- Slow Breakdown, Michael Brook – „pełny i miękki”
Każdy z nich było odtwarzany w kółko w 2 pokojach: osobno dla studentów degustujących białe wino i osobno dla tych pijących czerwone. W dwóch pokojach panowała cisza.
Uczestnicy mieli scharakteryzować smak wina. Wielu z nich słuchając ciężkiej muzyki określała smak wina jako ciężki – 60%. Studenci pijący wino przy dźwiękach lekkich utworów, dostrzegała subtelność i finezję w winie.
Pomysłodawcą testów był chilijski winiarz Aurelio Montes, który uważa, że muzyka pozytywnie wpływa na strukturę wina. W jego piwnicach, wino dojrzewa w beczkach przy dźwiękach śpiewów gregoriańskich.