Dodaj informację! winnice, targi win, enoturystyka

Apelacja Wina

Appellation d’origine contrôlée zaznaczane w skrócie na etykietach jako AOC oznacza precyzyjnie wyznaczony rejon produkcji wina, w którym obowiązują dokładnie ustalone normy uprawy winorośli. Producenci przestrzegający określonych zasad, mogą umieszczać na sprzedawanych butelkach  informację o przynależności do apelacji.

Vineyards in France by crabchick, on Flickr

Wszystkie wina z apelacji poddawane są kontroli technicznej, lecz nie degustacji.

System apelacji powstał we Francji. Obecnie wszystkimi ustanowieniami i nadzorem nad apelacyjnymi rejonami  zajmuje się odrębny dział ministerstwa rolnictwa. W jego skład wchodzą lokalne komitety kontroli produkcji i jakości.

Systemy apelacyjne zostały stworzone również w innych państwach takich jak Niemcy, Hiszpania, Włochy czy Stany Zjednoczone.

Zasady decydujące o przynależności do apelacji określają:

  • Obszar, na którym można utworzyć winnicę;
  • Rodzaje uprawianych szczepów;
  • Zasady nawożenia, przycinania i zbierania winogron;
  • Maksymalną wydajność winnic mierzoną w tonach winogron na hektar;
  • Zasady tworzenia mieszanek winogron dla konkretnych rodzajów wina;
  • Kwestię winifikacji i dojrzewania wina;
  • Schematu etykietek umieszczanych na butelkach.

Gdy wino spełnia wszystkie kryteria, może być „uhonorowane” napisem Appellation Contrôlée XXX , gdzie XXX to nazwa konkretnej apelacji.

Wszystkie wina z apelacji poddawane są kontroli technicznej, lecz nie degustacji. Może się zdarzyć, że walory smakowe jakiegoś mimo wszystko nie będą zadowalające.

Istnieje jednakże metoda umożliwiająca ocenę smaku wina – system Cru. Samorządy winiarskie z terenu  konkretnej apelacji delegują sędziów-sommelierów, którzy zbierają się na specjalnych spotkaniach-degustacjach, oceniają wina i przyznają określone Cru rocznikom z konkretnych winnic,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*