Dodaj informację! winnice, targi win, enoturystyka

Jak dobrac kieliszki do wina?

Istnieją pewne zasady dotyczące serwowania poszczególnych rodzajów wina w odpowiednim kieliszku. Kształt naczynia pozwala optymalnie wychwycić walory wina.
title: wine glass shoot by Trevor J DeGlopper, on FlickrWino musujące

Szampan i wina musujące należy podawać w prostych, wysokich i smukłych kieliszkach typu flet, napełniając je niemal do pełna. Daje one możliwość lepszej obserwacji bąbelków oraz przytrzymuje dłużej aromaty szampana.
Wino białe i różowe
Kieliszki te mają wysoka nóżkę i smukłą, tulipanową czaszę zwężająca się lekko ku górze. Bywają również kieliszki gdzie krawędzie lekko się rozchylają.
Wino czerwone
Wina czerwone pije się z kieliszków z dużą, pękatą czaszą w kształcie tulipana. Im szlachetniejsze wino, tym kieliszek powinien być większy. Wino nalewamy do 1/3 wysokości aby móc zakręcić kieliszkiem i dotlenić nasz trunek.
Nie należy pić z jednego kieliszka różnych win. Jeśli nie ma możliwości wymienienia bądź wymycia kieliszka, można przepłukać go wodą mineralną.

Kilka ogólnych uwag:

Odpowiednio duża czasza. Po nalaniu wina, powinniśmy móc zakręcić kieliszkiem bez obawy, że poplamimy sobie ubranie lub obrus. Nie dotyczy to win musujących.
Cienkie, lekkie szkło. Nie powinniśmy odczuwać dyskomfortu trzymając kieliszek w ręce.
Niezdobione. Kolorowe szkło i dekoracyjne wzorki zniekształcają ocenę wina.
Nóżki. Lepsze są te wyciągane ręcznie. Maszynowo dolepiane nóżki mogą odpaść w czasie mycia. Ważne by nóżka była odpowiednio długa- w przypadku krótkiej może się zdarzyć, że oprócz zapachu wina będziemy również wyczuwali aromat naszego mydła lub kremu do rąk.
Subiektywne odczucia. Kieliszki powinien nam się podobać.

Myć ręcznie!
Delikatne szkło łatwo może ulec zarysowaniu. Dodatkowo na kieliszkach umytych w zmywarce często pozostają nieestetyczne smugi, bądź drobinki jedzenie, które spłynęły z innych naczyń. W czasie mycia ręcznego należy używać jak najmniej detergentów, które później należy bardzo dokładnie spłukać. Zamiast tradycyjnych środków czystości można użyć sody oczyszczonej, która nie pozostawia śladów na szkle. Do osuszania używać czystej ścierki z delikatnego materiału.