Dodaj informację! winnice, targi win, enoturystyka

Szczepy białe

Tym razem chciałam zaprezentować kilka z najbardziej popularnych i rozpowszechnionych szczepów, z których produkuje się wina białe.

White Muscadet by luke_wes, on FlickrChardonnay

Ta wywodząca się z Burgundii odmiana winorośli zyskała ostatnio ogromna popularność. Nazwana „królową białych szczepów”. Jest stosunkowo łatwa w uprawie – odporna na chłody, dojrzewa wcześnie i obficie. Charakteryzuje się owocowym bukietem, o cytrusowym i jabłkowym akcencie. Chardonnay uprawiane w południowych państwach będą miały wyczuwalną nutkę brzoskwini i owoców egzotycznych. Gdy wino to dojrzewa w dębowych beczkach nabiera przyjemny waniliowy aromat.

Sauvignon blanc

Choć pochodzi z Zachodniej Francji Bordeaux i Dolina Loary spopularyzowany został dzięki winnicom Nowego Świata. Zwłaszcza szeroko uprawiany w Nowej Zelandii. Szczep ten jest również stosunkowo łatwy w uprawie, żywotny i odporny na działanie niskich temperatur, chorób i szkodników. Potrzebuje dobrze nasłonecznionych miejsc, w których może długo dojrzewać. Produkowane z niego wina mają wyrazisty smak.

Riesling

Charakterystycznie kwasowy Riesling może pochwalić się szerokim wachlarzem aromatów. Wytwarza się z niego zarówno wina wytrawne, słodkie jak i likierowe. Wina te odznaczają się wysoką jakością, mocą i elegancją. W winach z tego szczepu wyczuć można owoce takie jak jabłka i brzoskwinie; kwiaty ­ lipy i rumianku oraz pewne nuty mineralne. Riesling jest odporny na niskie temperatury i choroby.
Gewürztraminer

Szczep kapryśny w charakterze i trudny w uprawie. Lubi dojrzewać w chłodnym klimacie. Najlepsze wina  pochodzą z rejonu Alzacji, gdzie jest on szeroko rozpowszechniony. Gewürztraminer daje wyraziste i aromatyczne wina o niskiej kwasowości i dużej zawartości alkoholu – zarówno słodkie jak i wytrawne.  Intensywny złocisto-żółty odcień odróżnia go od innych win.

Macabeo

Szczep popularny przede wszystkim w Hiszpanii  i na południu Francji w rejonach Roussillon i Langwedocji. Produkuje się z niego wina wytrawne, słodkie oraz musujące. Stanowi podstawę dla produkowanej w Katalonii hiszpańskiej Cavy. W zależności od okresu zbiorów może dać wino lekkie i rześkie lub skoncentrowane i słodkie.