Dodaj informację! winnice, targi win, enoturystyka

Jak czytać etykiety win

Decydując się na zakup wina, warto spojrzeć na jego etykietę. I choć nie ma ustalonego schematu dla wszystkich win, na większości butelek umieszczone są podobne podstawowe informacje.

Nazwa winaVíno by honzasterba, on Flickr

Może to być:

  • Nazwa własna;
  • Nazwa posiadłości, w której zostało wyprodukowane – np. Château Martillac;
  • Nazwa apelacji, z której pochodzi wino – Chablis;
  • Nazwa szczepu lub kupażu szczepów – merlot, grenache-syrah-mourvèdre.

Nazwa producenta

Najczęściej jest to najbardziej wyeksponowana cześć etykiety:

Paladin, Bosco del Merlo, Cantine Salvalai.

Apelacja Zastrzeżone miejsce pochodzenia wina

  • we Francji AOC: Appellation d’Origine Contrôlée;
  • we Włoszech DOC(G): Denominazione di Origine Controllata (e garantita);
  • w Hiszpanii DO(Ca): Denominación de Origen (calificada) .

W 1936 roku INAO (Institute National des Appellations d’Origines) czyli Państwowy Instytut Kontroli Pochodzenia określił wymagania, jakim muszą odpowiadać wina, aby przynależeć do apelacji. Apelacja informuje o miejscu, w którym uprawiano winorośl oraz wyprodukowano i zabutelkowano wino. Określa również jakie szczepy mogą być uprawiane w tym regionie i jakie techniki stosowane przy produkcji wina.

Wina nie przynależące do apelacji mogą być oznaczone w inny sposób:

VDQS – Vin Delimite de Qualite Superieure – to wysokiej klasy wina pochodzące z określonego terytorium. Często winnice znajdują się na terytorium apelacji, jednak proces produkcji nie podlega tak drobiazgowym obostrzeniom.

VDP – Vin de Pays, Indicazione Geografica Tipica, Vino de laTierra – wina regionalne, przy wytwarzaniu których nie stosuje się rygorystycznych procedur.

VIN DE TABLE – Vin de table; Vino da Tavola; Vino de Mesa – to najzwyklejsze wino stołowe. Producentowi nie wolno podać na etykiecie rocznika ani szczepów, z których zostało wykonane.

Rocznik

Data umieszczona na butelce informuje nas, kiedy miało miejsce winobranie. Niektóre rodzaje wina i szampanów tworzy się z kilku roczników.

Informacje dodatkowe:

Czasem na etykietach mogą pojawić się inne dodatkowe informacje:

  • Reserva (riserva) – wino, które długo leżakowało w beczkach;
  • Classico – wino powstałe z winogron pochodzących z najlepszej części danego rejonu;
  • Supérieur (superiore) – informuje o wyższym stężeniu alkoholu oraz wyższych standardach wykonania;
  • Cru – wywodzi się od czasownika croitre znaczącego rosnąć. Wino takie pochodzi z winogron dorastających szczególnym miejscu. Są to wina wykwintne o wysokiej klasie i walorach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*