Dodaj informację! winnice, targi win, enoturystyka

Jak łączyć wino z serem

Zdaniem amerykańskich naukowców z kalifornijskiego uniwersytetu  ser nie pasuje do wina. Podobno blokuje on nasze kubki smakowe i stępia wrażenia smakowe w czasie degustowania wina. W czasie badań eksperci kosztujący ser mieli problemy z odróżnieniem win tanich od drogi. Wyniki badań przeprowadzonych na 8 gatunkach sera i czterech rodzajach wina czerwonego przez dr Hildegarda Heymanna można znaleźć na łamach The New Scientist.

Miłośnicy sera poczuli się oburzeni. Ich zdaniem to nie o degustację wina, ani sera samego w sobie chodzi, a właśnie o efekt, jaki daje ich połączenie. Oczywiście harmonijne połączenie, gdyż nie każdy gatunek sera można podać z każdym winem. Nawet jeśli i wino, i sery są najwyższego gatunku, ich zestawienie nie musi zakończyć się sukcesem.

Roquefort, manchego, gedeost, parmesan, Prima Donna, syltet abrikos og honning med ristet hvidløg by cyclonebill, on Flick

Jak spośród ogromnego bogactwa serów wybrać ten właściwy?

Najczęstszym błędem jest zagryzanie wina Camembertem. Właściwie nie ma takiego wina, które z nim smakowałoby lepiej niż bez niego.

Oto kilka porad dotyczących łączenia wina i sera

Miękkie sery pokryte pleśnią (np. Brie) pasują do Gaillac i młodego Pinot.

Miękkie sery z gładką skórką (np. Munster) można podawać do Gewurztraminer i Riesling z późnych zbiorów.

Sery półtwarde (Edam, Gouda, Cantal, Reblochon, Cheddar) – serwować do czerwonego wina, ewentualnie do białego wytrawnego z południa Europy.

Sery twarde (Emmentaler, Gruyère) – tworzą dobre połączenie z  czerwonymi winami.

Sery owcze (np. nasz rodzimy oscypek) dobrze wypadają ze słodkimi winami. Klasyczne francuskie połączenie to wino z rejonu Akwirani – Jurançon z serem Ossau – Iraty.

Sery kozie – smakują z białymi wytrawnymi winami typu Sauvignon Blanc.  Dojrzałe lepiej podawać do białych win z Doliny Rodanu, Langwedocji czy Prowansji.

Niebieskie sery tworzą ciekawą kompozycję z winami likierowymi – Roquefort-Sauternes. Warto spróbować młodego niebieskiego sera z Muskatem oraz Silton z Porto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*