Praca winiarza
Wielu z nas zawód winiarza kojarzy się z trochę sielankowym obrazem zielonych winnic, dojrzałych owoców i ludzi zbierających winogrona do wiklinowych koszy.
Praca winiarza trwa jednak cały rok. Jak wygląda kalendarz pracy winiarzy?? Jakie prace wykonuje się zimą w winnicy?
Styczeń
Należy wykorzystać okres zatrzymania wegetacji w sadach owocowych – przycinanie krzewów winorośli.
Dopełnianie beczek zawierającym młode wino.
Butelkowanie starszego wina.
Luty
Przycinanie krzewów.
Pobieranie pędów i przechowywanie ich w piasku
Odciąganie wina z kadzi, w których fermentowało do beczek, tak by nie przelać osadu.
Marzec
Oborywanie (oranie ziemi wokół) i okopywanie krzewów.
Początek wegetacji.
Dopełnianie beczek młodym winem, butelkowanie starego.
Kwiecień
Czas generalnych porządków w winnicy: grabienie, palenie zeschłych pędów, wymiana spróchniałych palików i zniszczonych drutów, służących do przytrzymywania krzewów.
Uzupełniane krzewów w winnicy – dosadzanie nowych w miejsce tych, które wymarzły w ciągu zimy.
Plantowanie nowych winnic.
Maj
Plewienie w winnicy, rozpylanie środków owadobójczych.
Odciąganie wina z beczek, tak by pozbyć się osadu.
Czerwiec
Winorośl kwitnie – przywiązywanie pędów winorośli do drutów.
Uzupełnianie poziomu wina w beczkach.
Lipiec
Przycinanie pędów, walka z pasożytami, plewienie chwastów.
Sierpień
Praca podobna jak w lipcu. Przygotowania sprzętu i narzędzi do winobrania.
Wrzesień
Początek winobrania, organizacja noclegów i wyżywienia dla pracowników sezonowych.
Październik
Nawożenia winnicy.
Fermentacja młodego wina – ciągłe kontrole laboratoryjne próbek.
Zakończenie odciągania wina z zeszłorocznego sezonu – ustawienie beczek w miejscu odpowiednim dla leżakowania.
Listopad
Nawożenie, orka, okopywanie krzewów.
Doglądanie wina – klarowanie i usuwanie zawiesiny.
Grudzień
Kompletowanie narzędzi i produktów na przyszły rok: zakup środków pielęgnacyjnych, butelek, etykiet, kartonów oraz serwis maszyn.