Apelacja Wina
Appellation d’origine contrôlée zaznaczane w skrócie na etykietach jako AOC oznacza precyzyjnie wyznaczony rejon produkcji wina, w którym obowiązują dokładnie ustalone normy uprawy winorośli. Producenci przestrzegający określonych zasad, mogą umieszczać na sprzedawanych butelkach informację o przynależności do apelacji.
System apelacji powstał we Francji. Obecnie wszystkimi ustanowieniami i nadzorem nad apelacyjnymi rejonami zajmuje się odrębny dział ministerstwa rolnictwa. W jego skład wchodzą lokalne komitety kontroli produkcji i jakości.
Systemy apelacyjne zostały stworzone również w innych państwach takich jak Niemcy, Hiszpania, Włochy czy Stany Zjednoczone.
Zasady decydujące o przynależności do apelacji określają:
- Obszar, na którym można utworzyć winnicę;
- Rodzaje uprawianych szczepów;
- Zasady nawożenia, przycinania i zbierania winogron;
- Maksymalną wydajność winnic mierzoną w tonach winogron na hektar;
- Zasady tworzenia mieszanek winogron dla konkretnych rodzajów wina;
- Kwestię winifikacji i dojrzewania wina;
- Schematu etykietek umieszczanych na butelkach.
Gdy wino spełnia wszystkie kryteria, może być „uhonorowane” napisem Appellation Contrôlée XXX , gdzie XXX to nazwa konkretnej apelacji.
Wszystkie wina z apelacji poddawane są kontroli technicznej, lecz nie degustacji. Może się zdarzyć, że walory smakowe jakiegoś mimo wszystko nie będą zadowalające.
Istnieje jednakże metoda umożliwiająca ocenę smaku wina – system Cru. Samorządy winiarskie z terenu konkretnej apelacji delegują sędziów-sommelierów, którzy zbierają się na specjalnych spotkaniach-degustacjach, oceniają wina i przyznają określone Cru rocznikom z konkretnych winnic,