Dodaj informację! winnice, targi win, enoturystyka

Gruzińskie wino na liście UNESCO?

To właśnie z Gruzji prawdopodobnie wywodzi się wino. Proces produkcji sięgający ośmiu tysięcy lat wstecz, polegający na wkładaniu winogron do amfor i ich zakopywaniu w ziemi ma szansę znalezienia się na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Kwewri (ang. Kvevri), czyli słynne, sięgające nawet kilkunastu tysięcy litrów, gliniane naczynia służące do produkcji wina. Winogrona umieszcza się w amforach i zakopuje w ziemi. Tam owoce fermentują i w ten sposób zmieniają się w szlachetny trunek czyli wino. Kwewri wykorzystuje się zgodnie z tradycją, która praktycznie nie zmieniła się od samego początku.

Kvevri

Kvevri

Zwyczaj fermentacji win w glinianych amforach jest szczególnie kultywowany w miejscowości Sighnaghi położonej we wschodniej Gruzji. To właśnie przedstawiciele winiarni z tego regionu postanowili ubiegać się o wpisanie ich tradycyjnego procesu produkcji wina na listę UNESCO.

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej zachęcamy do oglądnięcia filmu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*