Dodaj informację! winnice, targi win, enoturystyka

Co piją księża?… czyli jak smakuje wino mszalne

Wielu z nas zapewne zastanawiało się nad smakiem wina mszalnego. Czy wino używane podczas Mszy Świętej w  kościele jest tego samego rodzaju i jakości jak to sprzedawane w sklepach? Czy przepisy określają kolor, szczep bądź zawartość alkoholu mszalnego wina?

Otóż wino mszalne używane podczas liturgii powinno posiadać specjalny atest zgodny z Kodeksem Prawa Kanonicznego. Jakie wymogi musi spełniać takie wino?

Chalice of the Abbot of Suger by Mr. T in DC, on Flickr

podobno wino białe jest bardziej popularne

  • Wino powinno być naturalne z owocu winnego i nie zepsute (Kan. 924 – § 3).
  • Powinno być młode, jednoroczne, wytworzone w procesie naturalnej fermentacji gron.
  • Bez dodatku konserwantów i sztucznych barwników.
  • Nie może być dosładzane.
  • O zawartości alkoholu 8-11 %.
  • Kolor wina nie ma znaczenia.
  • Można używać win zarówno słodkich i półsłodkich jak i wytrawnych oraz półwytrawnych.

Wino mszale można nabyć w sklepach z dewocjonaliami i artykułami liturgicznymi.

Choć informacja nie jest poparta żadnymi wnikliwie przeprowadzonymi badaniami, podobno w parafiach częściej używa się wina białego. Dlaczego? Po takim winie łatwiej jest wyprać akcesoria używane podczas obrzędów mszalnych.

Jednak we wspólnotach neokatechumenalnych korzysta się wyłącznie z win czerwonych. Być może jest to spowodowane chęcią traktowania jak najbardziej dosłownie słów o krwi Chrystusowej: „Oto Kielich Krwi Mojej…”

Bardzo ciekawi mnie czy rzeczywiście białe wino jest bardziej popularne niż czerwone podczas obrzędów liturgicznych. Być może ktoś z Was zbadał już tą kwestię?

Komentarzy: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*