Jak czytać etykiety win
Decydując się na zakup wina, warto spojrzeć na jego etykietę. I choć nie ma ustalonego schematu dla wszystkich win, na większości butelek umieszczone są podobne podstawowe informacje.
Może to być:
- Nazwa własna;
- Nazwa posiadłości, w której zostało wyprodukowane – np. Château Martillac;
- Nazwa apelacji, z której pochodzi wino – Chablis;
- Nazwa szczepu lub kupażu szczepów – merlot, grenache-syrah-mourvèdre.
Nazwa producenta
Najczęściej jest to najbardziej wyeksponowana cześć etykiety:
Paladin, Bosco del Merlo, Cantine Salvalai.
Apelacja – Zastrzeżone miejsce pochodzenia wina
- we Francji AOC: Appellation d’Origine Contrôlée;
- we Włoszech DOC(G): Denominazione di Origine Controllata (e garantita);
- w Hiszpanii DO(Ca): Denominación de Origen (calificada) .
W 1936 roku INAO (Institute National des Appellations d’Origines) czyli Państwowy Instytut Kontroli Pochodzenia określił wymagania, jakim muszą odpowiadać wina, aby przynależeć do apelacji. Apelacja informuje o miejscu, w którym uprawiano winorośl oraz wyprodukowano i zabutelkowano wino. Określa również jakie szczepy mogą być uprawiane w tym regionie i jakie techniki stosowane przy produkcji wina.
Wina nie przynależące do apelacji mogą być oznaczone w inny sposób:
VDQS – Vin Delimite de Qualite Superieure – to wysokiej klasy wina pochodzące z określonego terytorium. Często winnice znajdują się na terytorium apelacji, jednak proces produkcji nie podlega tak drobiazgowym obostrzeniom.
VDP – Vin de Pays, Indicazione Geografica Tipica, Vino de laTierra – wina regionalne, przy wytwarzaniu których nie stosuje się rygorystycznych procedur.
VIN DE TABLE – Vin de table; Vino da Tavola; Vino de Mesa – to najzwyklejsze wino stołowe. Producentowi nie wolno podać na etykiecie rocznika ani szczepów, z których zostało wykonane.
Rocznik
Data umieszczona na butelce informuje nas, kiedy miało miejsce winobranie. Niektóre rodzaje wina i szampanów tworzy się z kilku roczników.
Informacje dodatkowe:
Czasem na etykietach mogą pojawić się inne dodatkowe informacje:
- Reserva (riserva) – wino, które długo leżakowało w beczkach;
- Classico – wino powstałe z winogron pochodzących z najlepszej części danego rejonu;
- Supérieur (superiore) – informuje o wyższym stężeniu alkoholu oraz wyższych standardach wykonania;
- Cru – wywodzi się od czasownika croitre znaczącego rosnąć. Wino takie pochodzi z winogron dorastających szczególnym miejscu. Są to wina wykwintne o wysokiej klasie i walorach.