Dodaj informację! winnice, targi win, enoturystyka

Jak wybrać wino w restauracji?

Kilka porad dotyczących wyboru wina w restauracji

Trellis Restaurant - Wine Wall by heathmankirkland, on Flickr

Rocznik

Często restauracje umieszczają informacje o roczniku w karcie win.
Dobrze jest sprawdzić na etykiecie podanego wina, czy jego rocznik jest zgody z tym oferowanym w menu. W tym celu należy poprosić kelnera o pokazanie butelki przed jej otwarciem. Jest to informacją ważna z kilku względów. Białe wino lepiej smakuje, gdy jest młode 2-3 letnie. Z kolei czerwone wino, gdy jest starsze niż 5 lat, będzie albo dość drogie, albo wątpliwej jakości.

Zamówienie wina z apelacji

Apelacja wina to ściśle określony rejon jego produkcji, w którym obowiązują określone zasady uprawy winorośli. Napis taki zapewnia, że wino zostało wyprodukowane według norm danej apelacji, z winogron pochodzących tylko z jej terenu oraz w określonym roku. Napis ten nie gwarantuje jednak wysokich walorów smakowych, gdyż wina w ramach systemu apelacji przechodzą jedynie kontrolę techniczną. Z reguły wino takie jest jednak lepsze i droższe niż vin de table − wino stołowe. Wyroby z Nowego Świata, leżakujące dłużej w beczkach, są oznaczane jako reserva.

Korkowe

Jeśli otwarte wino, pachnie korkiem − wilgotną tekturą to znak, że się zepsuło. Restauracja ma wówczas obowiązek zaoferować inną butelkę. Aby uniknąć serwowania trefnego wina, kelner po otwarciu butelki wlewa trochę wina do kieliszka i podaje do skosztowana jednemu z gości, który ocenia, czy wino jest dobre. Dopiero za jego przyzwoleniem kelner nalewa wina pozostałym gościom.

Odpowiednia temperatura

Wino serwowane w nieodpowiedniej temperaturze traci swoje walory smakowe. Białe wino zawsze powinno być zimne, nie tylko w chwili podania, ale także później. Dla utrzymania pożądanej temperatury trzyma się je w specjalnych pojemnikach chłodzących lub w „wiaderku z lodem”.

Harmonia z posiłkiem

Obecnie coraz mniej osób trzyma się dawnych zasad łączenia konkretnych dań z pewnymi gatunkami wina. Warto jednak dobierać wina do posiłku mając na uwadze ich moc i ciężar − do delikatnych posiłków lekkie wina, do ciężkich zaś wina mocne.

Cena

Czasem warto wstępnie sprawdzić ceny oferowanych win przed zarezerwowaniem stolika w restauracji. Bywa, że nie są one adekwatne do jakości trunków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*