Wina różowe
Wino różowe powstaje dzięki maksymalnemu skróceniu czasu procesu maceracji owoców i fermentacji wina. Wina te nie leżakują w dębowych beczkach dzięki czemu ich smak odznacza się lekkością i prostotą. Świetnie nadają się jako napoje chłodzące w upalnie letnie dni.
Ich orzeźwiający smak pasuje do wakacyjnych potraw: warzywnych sałatek, owocowych deserów, frutti di mare, dań z grilla i ostrych zakąsek. Wina różowe są bardzo uniwersalne i pasują niemal do każdego typu posiłku. Można również pić je solo, jako aperitif. Serwuje się je w temperaturze 8-10 stopni.
We Francji do produkcji różowego wina używa się szczepów grenache i cinsault, we Włoszech wykorzystuje się sangiovese natomiast w Hiszpanii garnacha, viura i tempranillo.
W ostatnich latach cieszymy się coraz większym wyborem dobrych gatunkowo win różowych. Kiedyś często można było się natknąć na wino o landrynkowo-owocwym smaku i aromacie. Obecnie dzięki staraniom producentów, wina różowe kuszą wytrawną kwasowością i mineralnymi nutami.
I choć spożycie win w Polsce nie przekracza poziomu 2%, na sklepowych półkach przybywa interesujących ofert win różowych.
Warto skusić się na zakup jednego z francuskich win z apelacji Tavel leżącej w Dolinie Rodanu. Jeśli chodzi o wina włoskie dobrym zakupem będzie sangiovese Dievolino Rosato (Dievole), które niestandardowo jak na wina różowe dojrzewa przez 6 miesięcy w dębowych beczkach. Inne włoskie propozycje to: Ponte della Lama (Azienda Agricola Cefalicchio) z Puglii czy toskańskie Cipresseto oraz Rosa di Corte (Frescobaldi).
Wśród win Nowego Świata na uwagę zasługuje chilijskie Santa Digna Cabernet Sauvignon, argentyńskie Crisol, Jacob’s Creek Shiraz Rose, Summerset White Zinfandel oraz urugwajski Blush.