Wino ekologiczne
Wino spożywane z umiarem ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Gdy jest ono przyrządzone z upraw ekologicznych, jego walory zdrowotne są jeszcze wyższe.
W ostatnich latach produkty ekologiczne cieszą się coraz większą popularnością. Producenci wina również postanowili podążyć za tym trendem.
Już w latach 60. XX wieku powstały pierwsze winnice, gdzie uprawiano winorośl w zgodzie z naturą. I choć właścicieli tych upraw można nazwać pasjonatami, a ich pracę sztuką dla sztuki, to jednak wiedza przez z nich wówczas zdobyta, jest teraz wykorzystywana przy produkcji win ekologicznych. Obecnie przedsięwzięcia takie zaczynają być naprawdę opłacalne.
W rolnictwie ekologicznym należy ściśle przestrzegać określonych zasad. Do produkcji wina ekologicznego, zwanego inaczej organicznym nie używa się żadnych dodatków chemicznych: fungicydów, pestycydów, nawozów sztucznych, konserwantów ani środków owadobójczych. Kategorycznie zakazane jest wykorzystywanie organizmów modyfikowanych genetycznie. Jako ochronę od szkodników stosuje się słomiane maty, którymi nakrywa się uprawy. Tworzą one pod swoją strzechą swoisty ekosystem, w którym roślinom wystarczy własny system odpornościowy do zwalczania szkodliwych intruzów.
Inną metodą stosowaną walki z pasożytami jest nawożenie upraw kompostem formie granulatu. W wyjątkowych sytuacjach dozwolone są preparaty syntetyczne takie jak tlenochlorek miedzi i wodorotlenek miedzi w ściśle określonych proporcjach.
Oznaczenia gwarantujące, że dane wino zostało wykonane w ekologiczny sposób to:
- BIO;
- certyfikat unijny „Agreco”;
- Organic Wine Certified By Ecocert – dla produktów francuskich;
- Agricultura Ecologica Sistema de Control C.E – dla win hiszpańskich;
- De la Agricultura Ecologica – dla wyrobów włoskich.
Kilkadziesiąt lat temu jedzenie wytwarzane zgodnie z ekologicznymi normami było tylko mrzonką garstki fanatyków zdrowego trybu życia. Z początkiem lat 90. XX wieku produkcja takiej żywności przeistoczyła się w dochodowy biznes. Według szacunków unijnych ekspertów wartość światowego rynku żywności ekologicznej sięga 26 miliardom $. Jest to najszybciej rozwijająca się gałąź agrobiznesu.