Dodaj informację! winnice, targi win, enoturystyka

Wino w kuchni i na grilla – jakie wybrać?

W Polsce wino traktowane jest raczej jako trunek pijany na spotkaniach towarzyskich lub w wieczornych porach w zaciszu własnego domu. Nie bez powodu jednak dla Francuzów wino stanowi element niezbędny w podkreśleniu smaku potraw podawanych nie tylko na kolację, ale i obiad. Czy tradycja ta zakorzeni się również w Polsce?

Kuchnia Wino
Jak mawiała Alice May Brock, każda kuchnia ma swój charakter – kuchnia włoska nie obędzie się bez pomidorów i oregano, rosyjska – kwaśnej śmietany, grecka – cytryny i cynamonu, chińska – sosu sojowego. Natomiast to, co czyni kuchnię francuską jedyną w swoim rodzaju to estragon i oczywiście wino.

Dobierając wino do serwowanej potrawy należy zwrócić uwagę przede wszystkim na informacje zawarte na etykiecie – ważna jest nie tylko odmiana i kolor, ale także kraj pochodzenia, grona z których zostało wyprodukowane oraz zawartość cukru resztkowego, od którego zależy słodkość wybranego trunku. Dlatego dziś mówimy o tym, jak dobierać wino do poszczególnych potraw.

Wino na grilla

Na pewno niejeden z was rozpoczął już sezon grillowy. Do smakołyków pieczonych na ruszcie dobrać można nie tylko standardowe już dodatki, jak pieczywo czosnkowe czy sałatki, ale także wino, szczególnie morawskie pochodzące z południowo-wschodniego krańca Czech, które podkreśli smak grillowanych potraw.

Jeśli chodzi o tradycyjne kiełbasy, to większość z was wybierze zapewne złociste piwo, jednak jeśli idzie o inne potrawy – wino może okazać się znacznie lepszym wyborem. Na jakie zatem się zdecydować?

Do grillowanych ryb, steków czy innych mięs idealne nadadzą się wina z południowych Moraw – czerwone z charakterystycznym korzennym aromatem i lekko wyczuwalną nutą dojrzałych jeżyn, jagód i powideł. Idealnie zasmakuje też wino, w którego bukiecie zapachowym odnajdziemy aromaty przypraw i dżemów – to dokonała opcja dla szukających wyrazistych, wytrawnych smaków. Decydując się na ciemne, mocno przyprawione mięsa z grilla warto wypróbować czerwone wino musujące – najlepiej takie, które jest produkowane francuską metodą charmat z czerwonych odmian Blaufränkisch i Saint Laurent. Grona te znajdziemy na słonecznych terenach Velké Pavlovice w południowych Morawach.

Grillowana pierś z kurczaka i owoce morza zasmakują z winem białym – można wybrać nawet takie, w którego bukiecie zapachowym wyczujemy owoce tropikalne i orzechy. Wina z południowych Moraw to także aromatyczne nektary z nutą słowiańskiej lipy w rozkwicie – szczególnie te, przy których produkcji wykorzystuje się grona Riesling pochodzące z okolic czeskiej miejscowości Bzenec.

Jak czytać etykietę wina?

Jeśli wybierając w sklepie wino, nie możemy liczyć na pomoc kompetentnego sprzedawcy, musimy poradzić sobie sami. Rozszyfrowanie informacji na etykietach może się wydawać zadaniem trudnym i karkołomnym, jednak z pomocą przydatnych wskazówek na pewno się uda. Etykieta powinna zawierać przede wszystkim informacje, takie jak: kto, kiedy, gdzie i w jaki sposób wyprodukował dane wino.

Producent stara się, aby utrzymać standard win, które wytwarza. Dlatego bardzo ważna jest nazwa winnicy – warto ją zanotować lub zapamiętać, aby później nie mieć problemu z odnalezieniem win, które nam najbardziej smakują.

Kolejną istotną informacją jest rocznik. Wbrew powszechnym opiniom, większość win najlepiej konsumować w przeciągu 3-4 lat od daty produkcji, więc nieprawdą jest, że im starsze wino, tym lepsze.

Dość oczywistą kwestią jest zawartość alkoholu. Jeżeli etykieta wskazuje, że wino jest 13-procentowe, to oznacza, że na 100 centymetrów sześciennych trunku przypada 13 centymetrów sześciennych alkoholu. Objętość wskazuje ile dokładnie wina znajduje się w butelce. Najpopularniejsze pojemności to 750 ml (0,75 l).

Większość win posiada na etykiecie informację na temat szczepu winorośli, z którego zostały wyprodukowane. Co ciekawe, regulacje prawne określają minimalną zawartość wybranych gron.

Ostatnią rzeczą, o której warto wiedzieć jest zawartość cukru osadowego. Podczas procesu fermentacji naturalny cukier z winogron zamienia się w alkohol. Trunki wytrawne posiadają znikome ilości cukru resztkowego – natomiast im większa zawartość, tym wino będzie słodsze.

Wina z południowych Moraw

Poszczególne regiony winiarskie charakteryzują się specyficznymi rodzajami win, np. chilijskie są mocno skoncentrowane, treściwe i bogate w garbniki, francuskie wytrawne charakteryzują się wyjątkową harmonijnością smaku i zapachu. Jeśli jednak chcielibyśmy spróbować wina od naszych bliższych sąsiadów to z pewnością należy wspomnieć o południowych Morawach czeskich.

Południowe Morawy i ich winnice to wyjątkowe miejsca, w których świętuje się zarówno kulturę picia, jak i uprawę oraz przetwórstwo winogron. Znajdziemy je na północnym skraju klimatycznej strefy uprawy winorośli, gdzie przez większość roku panuje łagodny, środkowoeuropejski klimat. Obecnie południowy zakątek Moraw to jeden z najbardziej docenianych regionów winiarskich na świecie, słynący z produkcji najlepszych win białych. Nie bez powodu ich uprawy obejmują ponad 70% całej produkcji win na tym terenie.

źródło: BEST image PR

1 komentarz